Achtergrond champagne

champagne dealChampagne is een beschermde merknaam. Het is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied (la Champagne) in Frankrijk. De Champagnestreek ligt grofweg in de regio Reims, Epernay en Chateau Thiery. Mousserende wijn die niet in deze regio gemaakt wordt, mag niet de naam champagne hebben en wordt daarom vaak méthode traditionnelle genoemd.

De champagne

De champagestreek is opgedeeld in 4 hoofdgebieden.

  • Montagne de Reims (de heuvels aan de zuidkant van Reims)
  • Vallée de la Marne (dal van de rivier de Marne tussen Aÿ en Épernay)
  • Côtes de Blancs (gebieden zuidelijk van Épernay)
  • Aube (gebied oostelijk van Troyes)

De kleur

De kleur is afhankelijk van het terroir en de mix van gebruikte druiven. Maar in de regel herken je de mooiste Champagnes aan hun lichtgele kleur en sprankelende fijne mousse.

Druivensoorten

Champagne wordt (nagenoeg) uitsluitend gemaakt van de druiven Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Champagne die uitsluitend gemaakt is van witte druiven wordt blanc de blancs genoemd. Champagne van uitsluitend het sap van blauwe druiven noemt men blanc de noirs.

Het etiket

Behalve de herkomstaanduiding, de AOC, vermeldt het etiket de naam van het merk of handelshuis, het type, dat kan variëren van droog tot zoet, de naam van de producent, de inhoud van de fles, het alcoholgehalte en eventueel de speciale cuvée ‘millesimé’ met het oogstjaar.

Type champagnes

Champagnes krijgen hun unieke karakter door de bewerkingen in de kelder, maar ook de herkomst van de druiven, de persing, de verhouding tussen de gebruikte druivenrassen en het jaar van de oogst zijn van invloed op het uiteindelijke product. De champagnes worden vooral onderscheiden door hun al dan niet zoete smaak. De Franse wet schrijft voor hoe de verhoudingen tussen de smaaktypen en de dosages moeten zijn:

  • Brut, met een dosage van minder dan 15 gram per liter.
  • Extra sec, met een dosage van meer dan 12 en minder dan 20 gram per liter.
  • Sec, met een dosage meer dan meer dan 17 en minder dan 35 gram per liter.
  • Demi-sec, met een dosage van meer dan 35 en minder dan 50 gram per liter.
  • Doux, met een dosage van meer dan 50 gram per liter.

% Alcohol in Champagne

De meeste champagneproducenten passen chaptalisatie toe, waarbij suiker wordt toegevoegd aan de most om zo het alcoholpercentage te vergroten. Sommigen voegen ook gistculturen toe, terwijl anderen vertrouwen op de wilde gist die van nature aanwezig is. Essentieel is dat de champagne rijpt op de gist. Naarmate de champagne langer in contact is met de gist wordt deze complexer qua smaak en ook de belletjes worden fijner. Dode gistcellen dragen namelijk op een subtiele wijze bij aan de smaak. Door deze autolyse krijg je de typische tonen van brooddeeg en brioche in de champagne. Het alcoholpercentage varieert van 10,5 tot 12%.

Achtergrond champagne en de smaak

De meeste verkochte champagne is een Brut, een droge champagne waar tot maximaal 15 gram suiker per liter aan toegevoegd is. Maar vind je een Brut te droog, dan zijn er ook Demi-Sec champagnes te krijgen. Deze hebben een suikertoevoeging van 35 tot 50 gram per liter. Demi-Sec champagne gaat goed samen met desserts. Wil je de meest pure versie van Champagne, dan is een Brut Nature of Non-Dosé de beste keuze. Dat is een champagne waaraan helemaal geen suiker is toegevoegd met de pure smaak van druiven, zoals deze zich hebben ontwikkeld. Ideaal in combinatie met oesters bijvoorbeeld.

Voor meer informatie:

Neem contact met ons op