Geplaatst op

Het geheim van Champagne maken

Blenden

In de tijd van de kloosters behoorde het blenden (mengen van het sap van meerdere druiven) tot het vanzelfsprekende proces van wijn maken. De druiven werden geleverd door lokale boeren als een betaling van hun pacht. Daarna werden ze als één partij geperst zonder te letten op de diversiteit van druivenrassen of de wijngaard van herkomst. Maar het blenden werd een kunst in de handen van notabele religieuze wijnmakers zoals Dom Perignon, abt van de Abdij Hautvilliers in de Champagne.  De monniken beheersten de expertise om geselecteerde druiven te combineren of druiven van verschillende herkomst bijeen te brengen. Zo konden ze de balans in de uiteindelijk verkregen wijn sterk verbeteren. Vele jaren later zouden de Champagne huizen deze manier van vinificatie overnemen. Daarbij konden ze putten uit de rijke diversiteit van hun terroir.  Door wijnen van verschillende druivenrassen en van verschillende locaties te mengen en zelfs van verschillende oogstjaren konden ze een cuvée produceren die in kwaliteit de andere champagnes overtrof. Blenden maakte het mogelijk om meer harmonieuze wijnen te maken. Bovendien opende het perspectieven om wijnen te maken met een specifiek karakter en een consistente smaak en kwaliteit. Iets wat in vroeger tijd ver buiten het bereik van wijnmakers lag, omdat die voornamelijk afhankelijk waren van de grillen van de natuur.