Geplaatst op Geef een reactie

Mousserende wijn

Mousserende wijnMousserende wijn is de verzamelnaam voor koolzuur houdende (bruisende) wijnen zoals bijvoorbeeld onze champagne, prosecco, cava, lambrusco of de Duitse sekt. Elke land wat wijn produceert heeft meestal een eigen variant van een mousserende wijn.

Mousserende wijn

De bekendste mousserende wijn is toch zeker de champagne. Champagne mag alleen champagne heten als deze uit de Champagnestreek komt. Er zijn verschillende gistingsprocessen mogelijk.

  • Méthode traditionnelle. Voorheen, en buiten de regio Champagne, bekend als méthode champenoise. Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de “mousse” is hier het hoogst. Eenmaal in een glas geschonken blijven de bubbels lang in de wijn achter.
  • Méthode Charmat Of méthode cuve close. Het koolzuur van de tweede gisting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig zijn.
  • Méthode gazéifié, voor geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Bij deze methode wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonade. De bubbels zullen vrij snel uit de wijn verdwijnen nadat deze eenmaal is uitgeschonken.

De méthode traditionelle is de methode welke de wijnhuizen die wij vertegenwoordigen gebruiken. Niet voor niets hebben wij prijswinnende champagnes in ons aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *